søndag 8. august 2010

Hardangermastene: Trekker Stoltenberg seg? — Neppe.

Det er tilsynelatende et stort politisk press på regjeringa for at den skal snu i spørsmålet om Hardanger-mastene. Den hadde helt sikkert ikke regna med den motstanden som nå har vist seg. Jeg mener at den burde ha gitt seg, men det kommer den neppe til å gjøre.

Arne Strand i Dagsavisen har en veldig fin kommentar til spørsmålet. Flere politiske journalister som Aftenpostens Stanghelle mener det samme. Ett sentralstyremedlem i Ap har sagt han vil be om ny vurdering i sentralstyret. Oppslutninga om Ap stuper på Vestlandet.

Men «visestatsminister» Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var veldig klar i går, som Kristin Halvorsen var det i forrige uke: Beslutninga er tatt. Dermed basta. Og det tror jeg kommer til å bli fastholdt. Dette er ei sak det har gått prestisje i. Erfaringa til toppledelsen i Ap gjennom de siste 100 åra er at de trenger ikke å gi seg, de får det som de vil likevel. Mens det har blitt vanlig for folk flest å innse at de kan ha gjort en feil og omgjør en tidligere beslutning, blir en slik endring fortsatt sett på som et svakhetstegn blant politikere. Det å gi etter for kritikk er å tape ansikt og gi innrømmelser til motstandere og vise svakhetstegn, noe som oppfattes som å være uforenlig med politisk virke — og særlig blant den så mektige og selvrådige Ap-ledelsen. Det er lett å si at det er regjeringa som skal styre fordi de er gitt den legale og legitime rett til det; ikke alle mulige protestanter og bladfyker. Den som bruker makt mot en motpart svekker også motparten. Om en stund kommer en del av motstanderne i dag til å gå over til å si at «det ble ikke så verst likevel» og at «det nå er greit». Kanskje Hardanger får noen andre godbiter, som nye motorveger, så blir det ikke så ille?

Sps energiminister kan vel heller ikke overleve en retrett? Det er et selvstendig argument mot omgjøring. For SV er det vel et selvstendig argument å slå ned opposisjonen i vest mot partiledelsen på generelt grunnlag?

Jeg er dessverre ganske overbevist om at Ap-ledelsen kommer til å velge å stå på vedtaket, og satse på at dette går over, at motstanden flyter ut i intet og at det snart er andre saker som kommer til å ta oppmerksomheten. «Om få måneder er alt glemt», tenker nok Stoltenberg. De har jo ellers en støttespiller fra Oslo vest i professor i statsvitenskap, Iver B. Neumann, som (i min formulering av hans standpunkt) har påpekt de utakknemlige vestlendingene og andre fra distriktene som ikke er fornøyd med alt det de produktive hovedstadstadsbeboerne gir dem. Merkelig nok anklager Neumann protesterende vestlendinger for å ha manglende «innsikt i politiske prosesser». Neumann er nok en mer verdifull støtte for Stoltenberg enn partiets egen vestlending Frank Aarebrot, yrkeskollega av Neumann.

Det er trist om mastene kommer opp. Men er dette ei sak som bidrar til varig svekking av Arbeiderpartiet, så vil høyrekreftene i Norge få svekket sitt viktigste ankerfeste. Det er da noe.

3 kommentarer:

  1. Joda, og jeg liker å minne om alt det "utkantene" gjør for Oslo, f.eks. å levere billig strøm som går over fjord og fjell fra Aurland til Oslo, for ikke å snakke om oljen og gassen. Ja, og hvor mange turister kommer egentlig for å se Grefsenkollen eller Lutvann?

    SvarSlett
  2. Enig, Konrad. Egentlig fortjener Neumanns uttalelser til VG en egen blogg. Det er nesten utrolig hvilken kunnskapsløshet han viser i dette spørsmålet.

    SvarSlett
  3. Bra innlegg i DT i dag om "Kameraderi i kommunen". Mer ille konsulentbruk finnes vel knapt. Det er ikke svineinfluensa vi bør vaksineres mot, men konsulentbruk!!
    Siv S

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.